Geschiedenis IJLP

HET ONTSTAAN VAN IJSCLUB DE LOOSDRECHTSE PLASSEN
In de 19de eeuw bestond er een IJsclub in Loosdrecht tot er in 1885 spanningen ontstonden tussen leden uit Oud- en Nieuw Loosdrecht daardoor werd deze club in 1886 opgeheven.
Kort daarna komen hier 3 IJsclubs voor terug in Oud Loosdrecht, Nieuw Loosdrecht en Breukeleveen.
Gedocumenteerd is dat op 1 februari 1887 in Nieuw Loosdrecht IJsclub “Ons Genoegen” wordt opgericht met op 9 november 1887 de eerste ALV. 

Op 1 februari 1888 wordt bij “Ons Genoegen” (Nieuw Loosdrecht) melding gemaakt van een vergadering met “de Volharding” (Oud Loosdrecht) over gezamenlijk beschikbaar stellen van  prijzengeld bij schaatswedstrijden, het betalen van € 5,00 aan Hr. J. Boom zodat hij geen bijten in het ijs hakt (waarschijnlijk een visser?) en het verpachten van de beide Koek en Zopie tenten.
Hieruit blijkt dat de voorganger van de IJLP in 1888 al actief was.

In 1899 wordt IJsclub “Ons Genoegen” (Nieuw Loosdrecht) opgeheven en wordt dan IJsclub Loosdrecht. Leden van deze IJsclub wonen tot aan de hervormde kerk waardoor het waarschijnlijk is dat er op dat moment geen actieve IJsclub in Oud Loosdrecht is. 
Op 10 januari 1908 volgt dan een (her-)oprichting van IJsclub “de Volharding” in Oud Loosdrecht. In 1929 wordt de naam veranderd in IJsclub de Loosdrechtse Plassen.

Dit betekent dat op 10 januari 2023
IJsclub de Loosdrechtse Plassen 115 jaar
bestaat.

Leden van IJLP werden in november 2022 uitgenodigd voor de 119de Algemene Ledenvergadering.
Wij kunnen er vanuit gaan dat dit betekent dat er 4 keer een extra ALV is uitgeschreven.

Bron:Deze informatie is afkomstig van een artikel van Tim Timmermans uit het 50 jarig jubileum boekje van de Historische Kring Loosdrecht. 


Vele foto's van de geschiedenis van de IJLP staan hieronder afgebeeld.
Door op de foto te klikken start een film met oude foto's.

Klik op bovenstaande foto voor film met oude beelden (foto's).

Alles over schaatsen