Wij verliezen een Loosdrechter!

Hoofd baancommissaris Martin Heineke overleden

Op donderdag 29 december 2022
is op 79-jarige leeftijd
onze IJLP-coryfee Martin Heineke overleden.

Wij verliezen een Loosdrechter

Baancommissaris
Vanaf begin jaren zestig was Martin ijsmeester bij IJsclub de Loosdrechtse Plassen en, als het winterse weer het toeliet, zorgde hij met zijn kennis en ervaring voor veilige ijsbanen waardoor honderdduizenden schaatsers konden genieten van schaatsplezier.

Bestuurslid
Sinds 1975 was Martin bestuurslid van de IJLP.
Naast bestuurslid en ijsmeester wordt hij dan hoofdbaancommissaris en dé autoriteit op het gebied van de kwaliteit van natuurijs, in het bijzonder op zijn Loosdrechtse Plassen.
Typerend voor Martin, vertelt Dorrit Heineke, is dat hij letterlijk alles uit zijn handen liet vallen op het moment dat het ijs begon te groeien. Familie en bedrijf moesten het dan zonder hem doen tot de dooi inviel.
Met zijn actieve rol binnen de IJLP heeft hij, naast zijn zeilcarrière en de zeilmakerij,  een belangrijke bijdrage geleverd aan de lokale samenleving en aan de schaatssport in het bijzonder.
Een terugkerend gespreksonderwerp bij de vergaderingen van de IJLP was Martins voorspelling van de winter waar het gevoel in zijn grote teen een belangrijke graadmeter bleek te zijn voor vriezen en dooien.

Natuurijs Klassiekers
Naast dit alles was Martin van 1991 tot en met 2017 bestuurslid van de Stichting Natuurijs Klassiekers en daarmee de drijvende kracht achter vele marathonschaatswedstrijden, waar alle bekende marathonschaatsers aan de start verschenen.
Hij heeft een impuls gegeven aan het Plassengebied en heeft Loosdrecht, met “de Ronde van Loosdrecht” op de kaart van het marathonschaatsen gezet.

Ere hoofdbaancommissaris
Op 29 november 2019 nam Martin afscheid als hoofdbaancommissaris van de IJLP en is hij benoemd tot ere-hoofdbaancommissaris waardoor de jonge garde dankbaar de mogelijkheid behield om te putten uit zijn kennis en ervaring.

Het bestuur en leden van IJsclub de Loosdrechtse Plassen gaan Martin enorm missen.

Wij wensen Dorrit, Bob, Kelly, Floris en Lise heel veel sterkte.